Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 14 listopada 2024 04:27
Reklama

Świąteczny catering. Zamiast siedzieć godzinami w kuchni, wygodniej zamówić gotowe dania

Polacy coraz chętniej decydują się na świąteczny catering. Dlaczego? Bo zamówienie gotowych dań dla konkretnej liczby osób może się bardziej opłacać dla naszej kieszeni. 
Świąteczny catering. Zamiast siedzieć godzinami w kuchni, wygodniej zamówić gotowe dania

Autor: fot. Newseria

 

Oszczędność pieniędzy

 

Samodzielne przygotowanie wigilijnych dań dla całej rodziny jest potwornie czaso- i pracochłonne. Zmienia się także – i to bardzo wyraźnie – podejście Polaków do samych świąt. Coraz więcej osób nie chce już godzinami sprzątać czy gotować świątecznych potraw, bo woli inaczej spędzać czas. Dlatego coraz chętniej korzystamy ze świątecznego cateringu.

 

W tym roku zainteresowanie świątecznym cateringiem jest zaskakująco wysokie. Być może dlatego, że więcej pracujemy, wzięliśmy więcej etatów, żeby wyrównać sytuację ekonomiczną spowodowaną kryzysem

– Tadeusz Müller, kucharz i restaurator dla serwisu Newseria

 

Jego zdaniem świąteczny catering to również oszczędność pieniędzy.

 

Wydatek ok. 400 zł na to, żeby zapełnić cały stół potrawami wigilijnymi przygotowanymi przez nas, nie wydaje się aż tak wysoki. Porównując to z własnymi kosztami przygotowania stołu wigilijnego, które mogą sięgać tysiąca złotych, to może być to fajna alternatywa.

– Tadeusz Müller, kucharz i restaurator dla serwisu Newseria

 

A w tym roku musimy liczyć się z dużo większymi wydatkami na przygotowanie świąt. Przede wszystkim z powodu wzrostu cen żywności. Jak podał GUS, tylko w listopadzie produkty żywnościowe i napoje bezalkoholowe podrożały o 22,3 proc. w ciągu roku. Zdaniem Tadeusza Müllera te oficjalne – i tak wysokie – wzrosty mają się nijak do rzeczywistości, bo ceny niektórych produktów poszły w górę dobrze ponad 100 proc.

 

Pierogi z pigwą i bigos z kotletami sojowymi

 

Tegorocznym hitem zamówień są pierogi. Tadeusz Müller proponuje w wersji z kapustą, grzybami i pigwą. Powodzeniem cieszy się też bigos z roślinnymi dodatkami.

 

Ceny tych produktów w tym roku, mimo szalonej inflacji, są nadal atrakcyjne: pierogi są po 35-40 zł, bigosy z roślinnymi dodatkami to ok. 50 zł za kilogram.

– Tadeusz Müller

 

Jak podkreśla kucharz, Polacy są przywiązani do tradycyjnych potraw, takich jak karp czy postne pierogi, ale chętnie sięgają po nowości.

 

Mamy jeszcze większy ruch niż rok temu, być może też dlatego, że w tym roku wprowadziliśmy premierowo autorskie dania wegańskie, takie jak bakłażan po żydowsku czy śledzie roślinne po kaszubsku. Te produkty budzą duże zainteresowanie i jestem bardzo zadowolony, że roślinna wigilia jest coraz popularniejsza. Może też dlatego dużo klientów się do nas zwraca 

– Tadeusz Müller


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama