Transport bez emisji
Rozkosz smaku czekolady i zero wyrzutów sumienia związanych z emisją, a do tego cel społeczny – czy to możliwe? Na to pytanie odpowiada Paulina Kremer z Fundacji To i Co:
Dziś (03.04) wolontariusze wyruszyli w podróż rowerową po czekoladę, która trafi do swoich odbiorców bezemisyjnie! Kakao na czekoladę zostało przetransportowane z Dominikany tylko za pomocą siły wiatru na specjalnym żaglowcu. Następnie w małej manufakturze w Amsterdamie została wyprodukowana czekolada – bez emisji, bez resztek, tylko z naturalnych produktów. Kiedy czekolada jest już gotowa, rowerzyści i rowerzystki z całej Europy przyjeżdżają po odbiór i dostarczają małym społecznością.
- Paulina Kremer
Dodatkowo dochód ze sprzedaży czekolad zasili Fundusz Stypendialny dla dziewczynek z Tczewa, szczególnie tych, które mają pod górkę w realizacji swoich pasji i aspiracji edukacyjnych:
Z naszego funduszu będą mogły opłacić realizację swojego projektu np. nagranie filmu, zdobyć nowe kompetencje i kwalifikacje np. kursy, szkolenia, treningi, wyjechać na zagraniczny staż, opłacić koszty życia na pierwszym roku studiów itp.
- Paulia Kremer
Relację z wyprawy można śledzić w wydarzeniu na Facebooku a wyjątkową czekoladę można kupić na zrzutce.
Wydarzenie zostało dofinansowane przez Flex Foundation i Flex Poland i jest realizowane w partnerstwie Flex Poland, Fundacji To i Co oraz Spółdzielni Socjalnej „Heca”
Napisz komentarz
Komentarze