Zielone lub białe. Nie każdy potrafi je docenić, ale wiele osób nie wyobraża sobie czegoś smaczniejszego. Mowa o szparagach. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu i trwa jeszcze w maju i czerwcu. Znawcy mówią, żeby z zakupem i przygotowaniem tych warzyw poczekać do pełni sezonu i nie rzucać się na pierwsze szparagi, bo one jeszcze nie przedstawiają swoich pełnych walorów smakowych.
Zimna wiosna, nie taka pogoda
Obecnie za pęczek trzeba zapłacić od 12 do 16 złotych. To nie jest wygórowana cena, ale mamy także złe wiadomości. Tegoroczny sezon szparagowy ma być krótszy niż zwykle. Wcale nie jest powiedziane, że warzywa będzie można łatwo kupić przez cały czerwiec. Ze straganów mogą zniknąć już niebawem.
Winna jest pogoda, która zdecydowała o tym, że czas szparagów zaczął się nie na początku, ale dopiero pod koniec kwietnia. Warzywom zaszkodziła zimna wiosna. To także jest przyczyną tego, że sezon zakończy się wcześniej. Zdaniem hodowców nie potrwa zapewne do końca czerwca.
Proste przepisy na szparagi
Z patelni
- Składniki
- 1 pęczek szparagów,
- sól i pieprz,
- masło,
- szklanka wody.
Wykonanie
Opłukane szparagi trzeba oczyścić, czyli usunąć końcówkę. Układa się je na patelni i zalewa wodą. Soli się je i dusi około 5 minut, aż lekko zmiękną. Wówczas zmniejsza się ogień i dodaje masło. Całość należy wymieszać.
Krem ze szparagów
Składniki
- pęczek zielonych szparagów,
- cebula,
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- jogurt naturalny.
Wykonanie
Przygotowane szparagi trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Należy posiekać cebulę i wycisnąć czosnek. Całość się podsmaża i doprawia. Przygotowany wcześniej bulion warzywny dodaje się do szparagów i gotuje pod przykryciem. Całość dusi się maksymalnie ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodaje się natkę pietruszki. Zupę można zagęścić mąką ziemniaczaną lub dodać jogurt.
Szparagi z boczkiem
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- plasterki boczku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Wykonanie
Szparagi trzeba umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Warzywa należy polać oliwą i natrzeć delikatnie solą. Każdą sztukę owija się plasterkiem boczku i posypuje pieprzem. Całość powinna się piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Znakiem do wyjęcia dania jest zarumieniony boczek.
Napisz komentarz
Komentarze