Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 21 listopada 2024 13:58
Reklama

Festiwal smaków na warsztatach kulinarnych dla dzieci w Czarlinie

W świetlicy wiejskiej, pod okiem doświadczonej szefowej kuchni, najmłodsi odkrywali tajniki gotowania, przygotowując włoską pizzę oraz kolorowe wrapy.
Festiwal smaków na warsztatach kulinarnych dla dzieci w Czarlinie

Lipcowe wakacje w sołectwie Czarlin nabrały wyjątkowego smaku dzięki warsztatom kulinarnym, które odbyły się w wiejskiej świetlicy. Pod czujnym okiem uczestniczki programu MasterChef, Kamili Kamrowskiej, dzieci miały okazję poznać tajniki gotowania i przygotować smakowite dania. 

 

Wyzwania smaków

 

Kamila Kamrowska, mieszkanka gminy Subkowy, znana z telewizyjnych zmagań kulinarnych, przeprowadziła dzieci przez trzy fascynujące wyzwania. Pierwszym z nich była włoska pizza, którą dzieciaki nie tylko własnoręcznie przygotowały, ale i z apetytem zjadły. Na drugim spotkaniu dzieci nauczyły się tworzyć słodkości w postaci cake popsów, czyli ciastek na patykach.  Trzeci warsztat skupił się na przygotowaniu wrapów z kolorowymi warzywami, kurczakiem pieczonym w aromatycznych przyprawach oraz domowym majonezem, ucieranym przez dzieci i sosem koktajlowym.

 

 

 

Ja przede wszystkim bardzo się cieszę z inicjatywy, którą sołtys zorganizował. Cieszę się, że mam możliwość prowadzić tutaj warsztaty dla dzieci z sołectwa Czarlin. Dzieci są przeszczęśliwe, bardzo zaangażowane. Frekwencja, przyznam szczerze, że z warsztatów na warsztaty jest coraz większa. Zaczynaliśmy dwa tygodnie temu od pizzy. Pizza była naszym pierwszym produktem, który wzięliśmy właśnie na warsztat. Dzieci same łączyły składniki, wyrabiały ciasto, robiły pastę pomidorową, sos pomidorowy, tarły ser. Naprawdę to jest dla nich niesamowita frajda. Są bardzo zaangażowane i wspaniale sobie radzą. Tydzień temu było coś na słodko. Robiliśmy cake popsy, to są takie lizaki na patyku i też była praca ręczna, że tak powiem bo trzeba było biszkopt połączyć z kremem orzechowym z bananem kremem czekoladowym. Formować wtedy kuleczki i to wszystko przekuwać patykiem. Także było kolorowo i bardzo słodko. Dzisiaj mamy coś zdrowego bo mamy wrapy. Jest tortilla wieloziarnista, bardzo dużo warzyw, sos, który robiliśmy sami, majonez na bazie właśnie żółtek, oleju z musztardą i z cytryną.  No dla dzieci to jest naprawdę coś wspaniałego, niesamowitego. A ja się cieszę że mogę być tego częścią.

- Kamila Kamrowska, prowadząca warsztaty

 

źródło: Aleksandra Kęprowska

 

Kamila Kamrowska, z wielką pasją i cierpliwością, dzieliła się swoją wiedzą, wprowadzając najmłodszych w kulinarny świat pełen smaków i zapachów. Jej doświadczenie i umiejętności zdobyte podczas rywalizacji w MasterChefie zaowocowały nie tylko smacznymi potrawami, ale także wieloma uśmiechami na twarzach uczestników.

 

źródło: Aleksandra Kęprowska

 

Integracja od najmłodszych lat 

 

Warsztaty kulinarne finansowane z funduszu sołeckiego, miały na celu nie tylko naukę gotowania, ale także integrację społeczności. Dzieci, wspólnie pracując nad przygotowaniem posiłków, mogły rozwijać relacje międzyludzkie i przekonać się, że świetna zabawa jest możliwa również bez telefonów i komputerów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama