Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 14 grudnia 2025 15:54
Reklama

Nie wiesz, jak zrobić topper z masy cukrowej? Podpowiadamy!

Topper to nieodłączny element każdego tortu. Stanowi zwieńczenie całego wypieku, będąc tzw. kropką nad „i”. To właśnie on przykuwa największą uwagę – z tego powodu, jego wybór nie powinien być przypadkowy. Zastanawiasz się, jak wykonać topper z masy cukrowej? Nie wiesz, co będzie Ci do tego potrzebne? W naszym dzisiejszym artykule znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania!
  • 23.06.2022 10:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Nie wiesz, jak zrobić topper z masy cukrowej? Podpowiadamy!

Topper z masy cukrowej – dlaczego warto się na niego zdecydować?

Jak z pewnością wiesz, toppery mogą być wykonane z różnych materiałów. Największą popularnością cieszą się te zrobione z tektury, drewnianej sklejki oraz z pleksi. Za każdym z tych rozwiązań stoi szereg korzyści – przede wszystkim pięknie się prezentują i mogą stanowić idealną ozdobę każdego tortu.

Jeżeli jednak szukasz czegoś, co naprawdę zaskoczy wszystkich Twoich gości lub klientów, zdecyduj się na nowoczesną ozdobę w postaci toppera z masy cukrowej. Co najważniejsze – możesz ją zrobić całkiem sama, w ten sposób wyczarujesz na niej dokładnie to, co chcesz. To sprawi, że każdy z Twoich wyrobów będzie spersonalizowany i idealnie dopasowany do osoby lub okazji.

Jak wykonać topper z masy cukrowej? Zaopatrz się we wszystko, co niezbędne!

Abyś mogła przygotować swój pierwszy topper z masy cukrowej, musisz zaopatrzyć się w kilka niezbędnych przyrządów i produktów. Są to m.in.:

- masa cukrowa (gotowa lub wykonana samodzielnie),

- ostry nóż,

- wałek do masy cukrowej,

- mata do wałkowania masy,

- klej cukrowy,

- patyczek do szaszłyków.

Aby ułatwić sobie pracę, warto posiadać także formy do wycinania poszczególnych elementów z masy cukrowej. Szeroki ich wybór znajdziesz np. w ofercie e-sklepu mf3d.com.pl, który proponuje akcesoria i dekoracje przeznaczone do wyrobów cukierniczych.

Przygotowanie toppera z masy cukrowej

W naszym przykładzie skupimy się na przygotowaniu dekoracji na tort ślubny, zakładając, że młoda para marzy o topperze z masy cukrowej przedstawiającym dwoje zakochanych ludzi. Warto więc zaopatrzyć się w odpowiednią formę, dzięki której wykonanie całej pracy będzie znacznie łatwiejsze.

Gotową masę cukrową rozwałkuj na odpowiednią grubość wynoszącą ok. 5 mm. Przyłóż i dociśnij do niej formę, aby uzyskać pożądany kształt. Pamiętaj, by robić to powoli i dokładnie. Następnie pozostaw figurkę do wyschnięcia. Kiedy to nastąpi, możesz pomalować ją w dowolny sposób, korzystając z barwników spożywczych. Po udekorowaniu kształtu i jego całkowitym wyschnięciu przyklej go do drewnianego patyczka za pomocą kleju cukrowego. Twój wyjątkowy topper z masy cukrowej jest już gotowy!

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama