W tym roku do kulinarnego boju zgłoszono ponad 50 potraw w siedmiu kategoriach. Konkurs z roku na rok zyskuje kolejnych uczestników, którzy prześcigają się w pomysłach. O historii "Nieba w gębie" i pokonkursowej publikacji opowiedziała nam Elżbieta Skirmuntt-Kufel, prezes Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie:
Jak co roku w domu podcieniowym w Trutnowach nie zabrakło muzyki na najwyższym poziomie. Tym razem dla gości zagrał kwartet smyczkowy.
Uczestników wydarzenia zapytaliśmy, co w tym roku smakowało im najbardziej:
Wyniki XII konkursu "Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego":
Dania żuławskie - Grażyna Bizoń, "Gęsie szyjki faszerowane"
Dania mięsne - Beata Konefał, "Gęsina żuławskiego gospodarza"
Dania z ryb - KGW Cedry Wielkie, "Śledzik gospodyni"
Dania różne - Iwona Irzyk, "Kolczaste tartaletki"
Wypieki - Izabela Suska, "Tort czekoladowy z czarną porzeczką"
Nalewki - Leszek Reszka, "Mniszek z sosnowego lasu"
Przetwory - Mariola Budzich, "Kiszone warzywa"
Zapraszamy do obejrzenia galerii konkursowych dań!
Napisz komentarz
Komentarze