Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 17 listopada 2024 00:20
Reklama

Uwaga, salmonella w hamburgerze z Morlin! Sprawdź, czy nie masz go w lodówce

Inspektorzy zbadali produkt, który wielu Polaków ma w swoich lodówkach. I została potwierdzona obecność groźnej bakterii. Jej spożycie jest groźne dla naszego zdrowia.
Uwaga, salmonella w hamburgerze z Morlin! Sprawdź, czy nie masz go w lodówce

Autor: iStock / GIS

Salmonella to bakteria, która może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. W skrajnych przypadkach - nawet do sepsy, czyli rozległej dysfunkcji organów spowodowanej gwałtowną reakcją organizmu na zakażenie. Nierzadko objawy widoczne są dopiero kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia. Są to m.in. bóle brzucha, wymioty, gorączka oraz krwista wydzielina w kale. W przypadku ich wystąpienia należy spożywać duże ilości płynów i przyjmować węgiel leczniczy i probiotyk. Jeśli kuracja nie przynosi efektu przez 2 do 3 dni, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.

 

Salmonella Enteritidis w burgerach

 

Państwowa Inspekcja Sanitarna zbadała produkt marki Morliny, w którym wykryte zostały bakterie salmonelli. Urząd ostrzega, że dla własnego bezpieczeństwa, należy powstrzymać się od jego spożycia, jeśli oznaczenie na opakowaniu jest zgodne z poniższymi informacjami:

Nazwa produktu: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g

Numer partii: 6350221255

Należy spożyć do: 06.04.2022

Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI  16610501




Graf.: GIS


Jakie działania zostały podjęte?

 

Sprawę wyjaśnia Państwowa Inspekcja Weterynaryjna. W wyniku jej działań potwierdzono, że w magazynach nie ma już hamburgerów z kwestionowanej partii. Poza tym wszystkie podmioty, które uczestniczą w obrocie produktem, zostały powiadomione o jego wycofaniu. A firma Animex Foods podjęła działania, które mają wyeliminować ryzyko zagrożenia mikrobiologicznego.

W przypadku dodatkowych pytań można kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama