Dwutlenek siarki (E220) jest substancją konserwującą dodawaną do produktów spożywczych. Choć ogólnie uznawana jest za bezpieczną, może szkodzić zdrowiu w przypadku osób, które są na nią uczulone. Do tej samej grupy alergenów należą m.in. orzeszki ziemne, skorupiaki, ryby, soja i gorczyca.
Spożycie przez osobę z nadwrażliwością może wywołać m.in.:
- objawy astmy
- bóle brzucha
- niedociśnienie
- biegunkę
- zmiany skórne
Pieczarki wycofane z obrotu
W związku z potwierdzeniem przez badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej obecności dwutlenku siarki w jednej z partii marynowanych pieczarek, podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu wadliwej serii. Istnieje jednak ryzyko, że część konsumentów mogła już kupić marynowane pieczarki z alergenem. Dlatego GIS w swoim komunikacie przedstawił szczegółowe informacje, które pomogą sprawdzić ewentualne ryzyko. Jeżeli są zgodne z zamieszczonymi na etykiecie, należy wstrzymać się od ich zjedzenia.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g
- Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów
- Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022
Jakie działania zostały podjęte?
Oprócz wycofania pieczarek z obrotu, Państwowa Inspekcja Sanitarna we współpracy z producentem starają się ustalić źródło występowania E220 w produkcie. Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 w dni robocze w godz. 8:15-16:15. Pracownicy GIS udzielą wszelkich informacji.
Napisz komentarz
Komentarze