Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 16 listopada 2024 04:26
Reklama

GIS ostrzega: kuchenny przyrząd z rakotwórczą substancją

Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdziły, że w kuchennych szczypcach obecne są pierwszorzędne aminy, które mogą przenosić się na żywność.
 GIS ostrzega: kuchenny przyrząd z rakotwórczą substancją

Autor: fot. GIS

 

Pierwszorzędne aminy aromatyczne w większości uważane są za substancje kancerogenne, co potwierdza Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że w jednej partii uniwersalnych szczypiec kuchennych te związki są obecne. Możliwe są też ich migracje do żywności, z którą przyrząd będzie miał kontakt.

Odpowiedzialna za jego produkcję firma DAJAR wycofała już wadliwą partię z obrotu. Teraz wyjaśnia, jak doszło do takiej sytuacji. Odrębne postępowanie w sprawie prowadzi również Państwowa Inspekcja Sanitarna. Konsumenci, którzy kupili szkodliwy przedmiot, nie powinni go używać.



Jak rozpoznać szkodliwe szczypce?



Główny inspektor sanitarny udostępnił informacje, które pomogą w zidentyfikowaniu wskazanej partii. Na opakowaniu należy szukać przedstawionych poniżej oznaczeń:

  • Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
  • Numer partii: 372366AS
  • Kod kreskowy: 5904134966834
  • Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin


Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z głównym inspektoratem sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godz. 8:15-16:15. Pracownicy GIS udzielą wszelkich informacji.


Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama