W lipcu ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 15,6 procent w porównaniu rok do roku
GUS przyznaje również, że wzrost cen towarów wyniósł 16,9 proc., a usług o 11,7 proc.
Według analityków największy wpływ na inflację mają wyższe ceny mieszkań (o 1,1 proc.), żywności (o 0,5 proc.) oraz rekreacji i kultury (o 1,8 proc.). To one podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,29 p. proc., 0,12 p. proc. i 0,11 p. proc.
Niższe ceny w zakresie transportu (o 1,4 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 2,2 proc.) obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,15 p. proc. i 0,09 p. proc. W porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku wyższe ceny mieszkań (o 21,8 proc.), żywności (o 15,9 proc.), transportu (o 27,7 proc.), restauracji i hoteli (o 16,4 proc.) oraz rekreacji i kultury (o 11,3 proc.) podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 5,43 p. proc., 3,84 p. proc., 2,67 p. proc., 0,78 p. proc. i 0,70 p. proc.
- GUS
Ale to wszystko to nadal wskaźniki, które wielu Polakom mogą się wydać za niskie. Czują to przy kasach sklepowych, kiedy przychodzi im zapłacić za zakupy. Jak bardzo podrożały konkretne produkty? Odpowiedź na to pytanie można odnaleźć, jeżeli dokładnie prześledzimy dane GUS. Dowiemy się wtedy, że drożyzna jest wyższa, niż wskazują na to oficjalne dane.
Najmocniej podrożał cukier, bo aż o 47,6 proc. W górę poszły też ceny mąki – 38,9 proc. Podobnie jest z olejami i tłuszczami – 37,5 proc
Zatrzymajmy się na chwilę przy maśle, bo zdarza się już, że sklepy montują na kostkach zabezpieczenia antykradzieżowe. Masło podrożało o 31,4 proc. Na pocieszenie można dodać, że to mniej niż mięso wołowe – 32,8 proc.). Ceny drobiu są wyższe o 28,4 procent.
"Drożyźniany" cennik
- pieczywo – 29,1 proc.
- mleko – 24,3 proc.
- sery i twarogi – 22,1 proc.
- ryż – 20,7 proc.
- ryby i owoce morza – 18,6 proc.
- jaja – 18,3 proc.
- mięso wieprzowe – 17,3 proc.
- jogurty i śmietany – 15,9 proc.
- mięso cielęce – 15,8 proc.
- kawa – 15,3 proc.
- makarony – 13,9 proc.
- wędliny – 11,8 proc.
Wśród produktów, które drożeją najwolniej, są m.in. herbata (o 8,4 proc.), warzywa (o 6,8 proc.) i soki owocowe (4,8 proc).
Napisz komentarz
Komentarze