Oficjalne otwarcie Jadłodzielni odbędzie się w środę, 29 marca o 14:00. Podczas wydarzenia będzie można skorzystać i włączyć się w przygotowanie drobnego poczęstunku z pierwszych uratowanych od zmarnowania produktów.
Bierz co chcesz i włóż coś też
Miejsce stworzone zostało na wniosek grupy nieformalnej w ramach projektu “Fyrtel-Działamy” dofinansowanego ze środków Urzędu Miasta. Jadłodzielnia ma za zadanie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, a także wesprzeć osoby w trudnej sytuacji finansowej bądź po prostu takie, które chcą uratować jedzenie, które mogłoby się zmarnować. Mówi koordynatorka projektu, Patrycja Topolska:
Spotkanie dla wolontariuszy
W czwartek, 23 marca o godzinie 17:00 w siedzibie Fundacji To i Co przy ulicy Krótkiej 9-10, odbędzie się spotkanie dla wolontariuszy, którzy będą chcieli pomagać w prowadzeniu Jadłodzielni:
Jadłodzielnia składa się z szafki na suche produkty oraz lodówki na produkty wymagające warunków chłodniczych.
Zasady funkcjonowania Jadłodzielni
Co można przynosić do Jadłodzielni:
- produkty zapakowane lub w pojemnikach,
- wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, najlepiej z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery, jogurty, twarogi,
- owoce i warzywa,
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed’’), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”).
Czego NIE można przynosić do Jadłodzielni:
- alkoholu,
- surowego mięsa,
- produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
- potraw, które mają w sobie surowe jaja,
- produktów napoczętych, które mogą się szybciej przeterminować (np. otwartych puszek).
Poniżej zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z Patrycją Topolską:
Napisz komentarz
Komentarze