Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
wtorek, 26 listopada 2024 07:26
Reklama

Nie chcesz marnować jedzenia, a przy okazji zrobić dobry uczynek? Pomoże Ci w tym Jadłodzielnia

“Bierz co chcesz i włóż coś też!” - pod takim hasłem otwiera się właśnie w naszym mieście społeczna lodówka, czyli Jadłodzielnia.
Nie chcesz marnować jedzenia, a przy okazji zrobić dobry uczynek? Pomoże Ci w tym Jadłodzielnia

 

Oficjalne otwarcie Jadłodzielni odbędzie się w środę, 29 marca o 14:00. Podczas wydarzenia będzie można skorzystać i włączyć się w przygotowanie drobnego poczęstunku z pierwszych uratowanych od zmarnowania produktów.

 

Bierz co chcesz i włóż coś też

 

Miejsce stworzone zostało na wniosek grupy nieformalnej w ramach projektu “Fyrtel-Działamy” dofinansowanego ze środków Urzędu Miasta. Jadłodzielnia ma za zadanie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, a także wesprzeć osoby w trudnej sytuacji finansowej bądź po prostu takie, które chcą uratować jedzenie, które mogłoby się zmarnować. Mówi koordynatorka projektu, Patrycja Topolska:

 

 

Spotkanie dla wolontariuszy

 

W czwartek, 23 marca o godzinie 17:00 w siedzibie Fundacji To i Co przy ulicy Krótkiej 9-10, odbędzie się spotkanie dla wolontariuszy, którzy będą chcieli pomagać w prowadzeniu Jadłodzielni:

 

 

Jadłodzielnia składa się z szafki na suche produkty oraz lodówki na produkty wymagające warunków chłodniczych. 

 

Zasady funkcjonowania Jadłodzielni


 

Co można przynosić do Jadłodzielni: 
 

  • produkty zapakowane lub w pojemnikach,
     
  • wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, najlepiej z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania, 
     
  • sery, jogurty, twarogi, 
     
  • owoce i warzywa, 
     
  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed’’), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”).

 

Czego NIE można przynosić do Jadłodzielni: 
 

  • alkoholu, 
     
  • surowego mięsa, 
     
  • produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka, 
     
  • potraw, które mają w sobie surowe jaja, 
     
  • produktów napoczętych, które mogą się szybciej przeterminować (np. otwartych puszek).
     

 

fot. Aleksandra Kęprowska

 


 

Poniżej zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z Patrycją Topolską

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama