Pan Michał w niedzielę przygotował domowe jagodzianki. Leśne owoce przywiózł z wycieczki rowerowej.
– Nie, nie zbierałem ich. Kupiłem przy drodze – przyznaje.
Litrowy słoik kosztował go 20 złotych.
– Kilka dni temu w tym samym miejscu było taniej, ale kupowałem w weekend. Myślę, że na targu jagody są jeszcze droższe – podkreśla pan Michał.
Nie ma jednej ceny, a różnica jest duża
Drogo, ale to i tak taniej, niż kupiłby bułki z jagodami w sklepie czy cukierni. Bo klienci przecierają oczy ze zdumienia i nie mogą się nadziwić, że na ten letni przysmak trzeba aż tyle wydać. Sprawdziliśmy to w jednym z lubelskich marketów. Tam jedna jagodzianka kosztuje 6 złotych. Za tzw. minijagodziankę, trzeba zapłacić 4 złote.
I to nadal tanio, bo dziennikarze w całej Polsce sprawdzają ceny w sklepach i cukierniach. TVN24 informuje, że w Krakowie za taką bułkę trzeba wydać przynajmniej 10 zł, ale są też takie za 18 zł. Rekordy cenowe bije chyba Magda Gessler, która w swojej warszawskiej cukierni sprzedaje jagodzianki po 30 zł.
Winna inflacja
Inflacją jest dziś tłumaczona każda podwyżka cen. Tak samo jest i w tym przypadku.
– Drugi aspekt jest taki, że znacznie wzrosły koszty prowadzenia działalności, (składek) ZUS-u, czynszu. A jesteśmy w centrum Krakowa, więc wiadomo, że czynsze nie należą do najtańszych. Praktycznie nie ma sfery, w której ceny by nie wzrosły gigantycznie dla przedsiębiorcy – podkreśliła właścicielka cukierni.
I dodała, że w tym roku jej jagodzianka kosztuje 18 zł i w porównaniu do ubiegłorocznej podrożała o 2 zł. Więc – jak mówi – to nadal mniej niż ceny jej poszczególnych składników – podkreśla właścicielka kawiarni Ban Bakery.
Przepis na domowe jagodzianki. Zróbmy je sobie sami!
Dlatego zamiast patrzeć na ceny w sklepach i cukierniach, lepiej samodzielnie zrobić jagodzianki. Podajemy przepis:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 75 g masła,
- sól,
- 1 jajko,
- 500 g jagód,
- cukier puder,
- woda.
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
ciepłe mleko trzeba wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 dużymi łyżkami mąki. Naczynie przykrywa się ściereczką i odstawia w ciepłe na ok. 15 minut.
Pozostałą mąkę miesza się z cukrem i szczyptą soli. Dodaje się pokrojone masło, jajko i zaczyn (mleko z drożdżami). Wyrobione ciasto powinno się trochę przelewać, a kiedy takie się osiągnie, to ponownie odstawia się je na godzinę. Musi urosnąć – nawet dwukrotnie zwiększyć objętość.
Następie ciasto dzieli się na kawałki – kółka. Do środka nakłada się jagody wymieszane z cukrem pudrem i zawija w kształt bułki.
Jagodzianki piecze się ok. 20 minut w temperaturze 180 stopi Celsjusza.
Z wody i cukru można przygotować lukier.
Napisz komentarz
Komentarze