Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
poniedziałek, 25 listopada 2024 04:15
Reklama

To się dzieje na zapleczu sklepów. Takie jedzenie trafia na śmietnik

W koszu na śmieci najczęściej lądują owoce i warzywa. Handlowcy wyrzucają to, czego nie udało się sprzedać.
To się dzieje na zapleczu sklepów. Takie jedzenie trafia na śmietnik

Autor: iStock

 

Jeszcze w 2021 roku Najwyższa Izba Kontroli alarmowała, że co roku w Polsce marnuje się niemal 5 mln ton żywności. To jedzenie, które – choć jeszcze można je spożyć – ląduje na śmietniku. 

Okazuje się najwięcej żywności nie wyrzuca się do domowych śmietników. Za ponad połowę z tych 5 mln odpowiadają handel i gastronomia.

 

Co najczęściej wyrzucają sklepy?

 

Teraz Grupa Eurocash, która zaopatruje znane sieci sklepowe, ujawnia, co się dzieje na zapleczu sklepów. To część akcji społecznej mającej zachęcić do robienia przemyślanych zakupów, co ma się przyczynić do tego, że będziemy wyrzucali mniej jedzenia.

Z ankiety przeprowadzonej wśród właścicieli i pracowników sklepów wynika, że:

  • 50 proc. wyrzucanych produktów to owoce i warzywa,
  • 21,6 proc. to nabiał
  • 14,2 proc. stanowią mięso i wędliny.

 

Czemu to wszystko jest wyrzucane? Bo – jak przyznają sami handlowcy – są to zepsute produkty, których nie udało się sprzedać i już się nie sprzeda. 

Kolejnym powodem był fakt, że jakaś rzecz miała uszkodzone opakowanie. To także nie znajdzie przez to nabywcy.

 

W domach też wyrzucamy

 

Eurocash zapytał o zwyczaje także klientów sklepów. Co piąta osoba przyznała, że wyrzuca produkty spożywcze do kosza codziennie lub kilka razy w tygodniu. 43 proc. robi tak kilka razy w miesiącu, a 38 proc. wyrzuca jedzenie rzadziej niż kilka razy w miesiącu lub prawie wcale.

Tu także głównym powodem jest fakt, że minął termin przydatności do spożycia. A to z kolei wynika z tego, że Polacy kupują na zapas, ale nie mają wówczas w głowie jadłospisu – nie planują z czego i kiedy przygotują posiłki. 

W domowym koszu najczęściej ląduje pieczywo (27 proc.) oraz owoce i warzywa (25 proc.).

 

Tysiące ton żywności dla potrzebujących

 

Przypomnijmy, że od jesieni 2021 roku sklepy i hurtownie o powierzchni powyżej 250 mkw. muszą oddawać bezpłatnie jedzenie z krótkim terminem ważności organizacjom pozarządowym. Te z kolei rozprowadzają je wśród potrzebujących.

To miliony ton jedzenie. W 2022 r. sklepy przekazały prawie 7,2 tys. ton żywności o wartości ok. 92 mln zł. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama