I nie jest to jakaś wielkomiejska moda, tylko staje się to powszechną praktyką.
Przekonałam się do tego kilka lat temu.
– mówi pani Agnieszka
I opowiada, że wiele dań na wigilię i święta przygotowuje sama, ale wspiera się pomocą garmażerek.
Głównie to pierogi, których robienie doprowadza mnie do szału. Zamawiam też ciasta, bo nie umiem ich piec. Zwykle robiła je moja mama, ale od kiedy zmarła, korzystam z cukierni.
– dodaje
Z pomocy firm korzysta tez pan Paweł.
Kiedy przyszło przyjąć gości w nowym mieszkaniu w pierwszy dzień świąt, zamówiłem jedzenie w restauracji. Od tego czasu robię to też w Wielkanoc, ale nie kupuję dużo, bo zazwyczaj spędzam święta u rodziny.
– tłumaczy
Ile trzeba wydać na taki catering? Nie ma jednej odpowiedzi, bo ceny różnią się od klasy lokalu czy firmy oraz miasta, w którym działa.
Pierogi i śledzie
Jedna z firm w województwie pomorskim oferuje całe menu do wyboru, a dla ułatwienia przygotowała świąteczny pakiet. Jest w nim np. zupa grzybowa, krokiety z pieczarkami, pstrąg pieczony, ryba po japońsku, sałatka jarzynowa i ciasto jabłkowe. W innym zestawie znajduje się barszcz czerwony, pieczony karp, pstrąg w galarecie czy makowiec.
Cena? Za dania dla dwóch osób trzeba zapłacić 299 zł. Za porcje dla czterech osób – 580 zł a dla sześciu 830 zł.
Restauracja z województwa mazowieckiego ma ceny dla każdego dania. Za 900 ml zupy grzybowej trzeba zapłacić 16 zł. Barszcz czerwony jest tańszy – kosztuje 14 zł. Za śledzia w śmietanie trzeba zapłacić 10 zł, a ryba po grecku to wydatek 45 złotych za pół kilograma.
Jedna z ogólnopolskich firm cateringowych, która dostarcza jedzenie pod drzwi, też ma świąteczną ofertę. Oto ona:
- barszcz z uszkami 400 ml - 20 zł,
- zupa grzybowa 400 ml - 31 zł,
- kapusta z grzybami 400 ml - 19 zł,
- pierogi z kapustą i grzybami 20 szt. - 44 zł,
- ciasto czekoladowe - 110 zł,
- zupa cytrynowa z łososiem 400 ml - 40 zł,
- śledź z burakiem 500g - 30 zł.
Na bogato, czyli gotuje celebrytka
Jeżeli kogoś stać, to może zamówić jedzenie z restauracji celebrytki kulinarnej Magdy Gessler.
Za najtańszego śledzika marynowanego w oleju z cebulką o gramaturze 150 g musimy zapłacić 30 zł.
Tatar ze śledzia z chilli i kaparami kosztuje 40 zł.
Dorsz po grecku - 42 zł.
Pierogi z kapustą i grzybami, ruskie czy też z mięsem są sprzedawane na kilogramy i kosztują 92 zł.
Kapusta z grochem to wydatek rzędu 58 zł. Tyle samo trzeba zapłacić za sałatkę warzywną. To cena za kilogram.
300 ml barszczu z uszkami kosztuje 26 zł, a 350 ml grzybowej z łazankami - 28 zł. Można dokupić uszka - 92 zł za kilogram.
Napisz komentarz
Komentarze