Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 5 listopada 2024 13:15
Reklama

Słodkie wydatki. Ile w tym roku wydamy na tłusty czwartek?

Zbliża się tłusty czwartek. Już 8 lutego będziemy mogli pozwolić sobie na słodkie szaleństwo. Ta przyjemność sporo nas będzie kosztowała. Bo ceny pączków i faworków nie są niskie.
Słodkie wydatki. Ile w tym roku wydamy na tłusty czwartek?

Autor: Canva

 

Tradycja tłustego czwartku sięga starożytności, gdy hucznie celebrowano przybycie wiosny. Uroczystości obejmowały spożywanie tłustych dań oraz degustację win. Głównym daniem były potrawy mięsne. Na zakończenie posiłku podawano pączki wykonane z ciasta podobnego do chlebowego, wypełnione chociażby słoniną. 

W Polsce tradycja obchodzenia tłustego czwartku oraz zwyczaj jedzenia tego dnia pączków zadomowiły się w XVI wieku. Pierwsze pączki były znacznie twardsze od dzisiejszych. Do środka niektórych wypieków wkładano np. orzechy lub migdały. Czas zabaw i tłustego jedzenia był wstępem do postu przygotowującego do Wielkanocy.

 

Ponad 20 zł za pączka

 

Żeby pozostać wiernym zwyczajom, w tłusty czwartek po prostu trzeba zjeść pączka. Niestety ta słodka przyjemność z roku na rok jest coraz droższa. 

Cukiernia Magdy Gessler „Słodki Słony” sprzedaje pączki po 22 zł za sztukę w smakach róży, maliny, ajerkoniaku, czekolady i śliwki. Z kolei inne rzemieślnicze cukiernie i piekarnie proponują pączki od 12 zł wzwyż. 

W Cieście z Dziurką zapłacimy 13,60-16,50 zł, a w DESEO Patisserie & Chocolaterie – 18-24 zł. Taniej jest w sieciowych cukierniach i piekarniach, takich jak Stolica Lodów i Pączków czy A. Blikle. Tu za pączka zapłacimy od 4,50 zł do 10,90 zł.

W Krakowie pączki w piekarniach rzemieślniczych kosztują od 14 do 19 zł, a we Wrocławiu ich ceny wahają się od 14 do 16 zł. Za tę cenę kupimy pączka o smaku pistacji lub kawy.

Supermarkety oferują bardziej przystępne ceny. Pączki sprzedają już od 2,39 zł.

 

Ile kosztują faworki? 

 

Ceny faworków, podobnie jak pączków, również różnią się w zależności od miejsca zakupu. U Magdy Gessler 100-gramowe pudełko faworków kosztuje 20 zł. Podobnie zapłacimy w innych renomowanych cukierniach w stolicy, jak Cukiernia Cieślikowski czy Lukullus. W Krakowie ceny są niższe. W Cukierni Cichowscy zapłacimy 100 zł za kilogram.

Najtaniej jest oczywiście w sieciach handlowych. W Auchan i Lidlu 100-gramowe opakowanie faworków kupimy za mniej niż 8 zł.

Choć ceny pączków i faworków w niektórych miejscach mogą wydawać się wygórowane, to wybór smaków i jakość produktów przyciągają. Zresztą tłusty czwartek jest tylko raz w roku!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama