14. edycja Sympozjum Kulinarnego "O jeściu na Kociewiu"
7 grudnia odbędzie się 14. edycja Sympozjum Kulinarnego „O jeściu na Kociewiu”, które promuje walory i tradycje kuchni Kociewia. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 12:00 w Domu Kultury w Subkowach.
PROGRAM
- powitanie i odśpiewanie hymnu Kociewia
- „Moczka czy Fefernuski” – śląsko-kociewskie pogaduchy świąteczne
- projekcja filmu: „Na Kociewiu rok cały – Boże Narodzenie”
- występ artystyczny zespołu BIAŁOGŁOSY
- ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Najpiękniejsza kartka bożonarodzeniowa”
- prezentacja i degustacja potraw bożonarodzeniowych, w tym:
- tradycyjny stół śląski: przygotowany przez KGW Czyżowice (Powiat Wodzisławski) oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie
- tradycyjny stół kociewski: w wykonaniu Kółka Rolniczego – KGW Śliwiny (Gmina Tczew) oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie
To wyjątkowe wydarzenie łączy tradycję, kulturę i smaki Kociewia z wpływami innych regionów, oferując niepowtarzalną świąteczną atmosferę. Serdecznie zapraszamy!
- informacje prasowe
O tegorocznym sympozjum rozmawialiśmy z prezeską Kociewskiego Forum Kobiet, Krystyną Gierszewską:
- Organizatorzy: Kociewskie Forum Kobiet, Powiat Tczewski, Gmina Subkowy i Dom Kultury w Subkowach.
- Patronat honorowy: Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk i Wójt Gminy Subkowy Mirosław Murzydło.
- Współpraca: Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie, Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE, Powiat Wodzisławski, KGW Czyżowice i Kółko Rolnicze - KGW Śliwiny.
- Współfinansowanie: Gmina Subkowy, Powiat Tczewski, Samorząd Województwa Pomorskiego, Dom Kultury w Subkowach i Kociewskie Forum Kobiet
- Wsparcie: Lokalna Grupa Działania "Wstęga Kociewia".
Napisz komentarz
Komentarze