Krystynie Gierszewskiej (znawczyni kuchni kociewskiej) Agnieszce Ciecholińskiej (współorganizatorce Dobrego Targu i autorce bloga kulinarnego Łyżka Stołowa) oraz Kamili Kamrowskiej (uczestniczce Masterchefa) zadaliśmy pytania o ich ulubione produkty lokalne, ich pochodzenie oraz dostępność.
Krystyna Gierszewska mówiła o dostępności mięsa w dzisiejszych czasach oraz o produktach z ogródka:
[...] Najtrudniej jest pozyskać takie dobre mięso, które przypominało to sprzed wielu wielu lat, kiedy jeszcze każdy hodował świnki i miał to mięsko w swoim zasięgu. Nie kupowaliśmy innego [...]
- Krystyna Gierszewska
Kamila Kamrowska opowiadała o większej wiedzy Polaków na temat lokalnej żywności i eksperymentowaniu w kuchni:
Coraz częściej również można spotkać się z tym, że w karcie dań są zaznaczone, skąd dane produkty pochodzą, np. ziemniaki od lokalnego rolnika.
- Kamila Kamrowska
Agnieszka Ciecholińska wyliczała powody, przez które warto promować lokalne produkty:
Staramy się wspólnie z Kasią znaleźć rzemieślników którzy mają takie monokultury. Na przykład Waldemar i Elżbieta są guru jeśli chodzi o czosnek. Robią z niego zarówno nalewki, octy i i zamykają w słoikach. Naprawdę wiedzą o nim wszystko i potrafią wykorzystać w kuchni.
- Agnieszka Ciecholińska
Napisz komentarz
Komentarze