Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 19 września 2024 21:38
Reklama

O lokalnych produktach. Czym się charakteryzują? [ROZMOWA]

W piątkowej audycji porannej z okazji Dnia Polskiej Żywności rozmawialiśmy o lokalnych produktach z przedstawicielkami świata kulinarnego.
O lokalnych produktach. Czym się charakteryzują? [ROZMOWA]
Agnieszka Ciecholińska (zdjęcie archiwalne)

 

Krystynie Gierszewskiej (znawczyni kuchni kociewskiej) Agnieszce Ciecholińskiej (współorganizatorce Dobrego Targu i autorce bloga kulinarnego Łyżka Stołowa) oraz Kamili Kamrowskiej (uczestniczce Masterchefa) zadaliśmy pytania o ich ulubione produkty lokalne, ich pochodzenie oraz dostępność.

 

Krystyna Gierszewska (zdjęcie archiwalne)

 

Krystyna Gierszewska mówiła o dostępności mięsa w dzisiejszych czasach oraz o produktach z ogródka:

 

 

[...] Najtrudniej jest pozyskać takie dobre mięso, które przypominało to sprzed wielu wielu lat, kiedy jeszcze każdy hodował świnki i miał to mięsko w swoim zasięgu. Nie kupowaliśmy innego [...]

- Krystyna Gierszewska

 

Kamila Kamrowska opowiadała o większej wiedzy Polaków na temat lokalnej żywności i eksperymentowaniu w kuchni:

 

 

Coraz częściej również można spotkać się z tym, że w karcie dań są zaznaczone, skąd dane produkty pochodzą, np. ziemniaki od lokalnego rolnika. 

- Kamila Kamrowska

 

Kamila Kamrowska (fot. Kamila Kamrowska/Facebook)

 

Agnieszka Ciecholińska wyliczała powody, przez które warto promować lokalne produkty:

 

 

Staramy się wspólnie z Kasią znaleźć rzemieślników którzy mają takie monokultury. Na przykład Waldemar i Elżbieta są guru jeśli chodzi o czosnek. Robią z niego zarówno nalewki, octy i i zamykają w słoikach. Naprawdę wiedzą o nim wszystko i potrafią wykorzystać w kuchni.

- Agnieszka Ciecholińska


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama