Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 24 listopada 2024 21:35
Reklama

Groźna bakteria w pieprzu. Sprawdź, czy masz go w kuchni

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że każdy może mieć w swojej kuchni przyprawę, w której składzie obecna jest groźna bakteria. Wyjaśniamy, w jaki sposób sprawdzić, czy posiadasz pieprz z wycofanej partii.
Groźna bakteria w pieprzu. Sprawdź, czy masz go w kuchni

Autor: iStock

Pieprz czarny mielony to jedna z najpopularniejszych przypraw w Polsce, dlatego warto sprawdzić, czy nie kupiliśmy produktu, w którym są obecne bakterie salmonelli. Jak go rozpoznać? GIS podaje szczegóły:

Produkt – Pieprz naturalny – mielony, 100 g

Marka – ROL-TIM

Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022

Kod kreskowy – 5 902900 005817

Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów

Kraj pochodzenia – Wietnam


Graf.: GIS

Producent poinformował swoich odbiorców o możliwości zwrotu tej partii przyprawy. Pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej produkt jest wycofywany ze sprzedaży. Konsumenci proszeni są o wstrzymanie się od spożywania wskazanego pieprzu, w celu uniknięcia zatrucia pokarmowego.

Czym jest salmonella?

Jest to bakteria, której spożycie grozi poważnymi konsekwencjami. Objawy nie występują natychmiast, a dopiero po kilku, a czasem nawet kilkunastu godzinach od spożycia. Wśród nich najczęściej obserwowane to: silne bóle brzucha, gorączka, wymioty i krwista wydzielina w kale. Jeżeli dojdzie do zakażenia, należy wdrożyć kurację wspomaganą spożywaniem węgla leczniczego i dużej ilości płynów. Zalecane jest również przyjmowanie probiotyku. Wskazana jest opieka lekarska, jeśli objawy występują przez okres dłuższy niż 2 – 3 dni.

Jak zapobiec zatruciu?

Salmonella najczęściej występuje w surowym mięsie oraz w jajkach i przetworach, które je zawierają. Może też być obecna w serach i twarogach. Aby zapobiec zatruciom, które wywołuje, należy poddawać żywność obróbce termicznej. Pałeczki tej bakterii giną pod wpływem temp. ok. 70 stopni Celsjusza, dlatego ryzyko zakażenia maleje po wyparzeniu, ugotowaniu lub upieczeniu potraw, do których się przedostała.

W przypadku dodatkowych pytań, konsumenci mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama