"Serowarstwo to poznawanie własnej osobowości"
Obecnie Polska jest czwartym producentem serów w UE, po Niemczech (2,3 mln ton), Francji (1,9 mln ton) i Włoszech (1,4 mln ton), a w rankingu światowym zajmuje piątą pozycję. Liderem globalnej produkcji są USA (około 6,2 mln ton). Według stanu na 12 października 2023 r. na Liście Produktów Tradycyjnych znajdowało się ponad 2 tys. wyrobów, w tym 130 produktów mlecznych – m.in.: sery twarde, topione oraz sery twarogowe. I to właśnie o serach i ich wytwarzaniu porozmawialiśmy z serowarami z Żuław - Krzysztofem Jaworskim i Adamem Jaworskim.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy:
Podczas rozmowy zapytaliśmy m.in. o tym, jak prowadzi się w obecnych czasach firmę serowarską. Które sery są najpopularniejsze i czy ich wytwarzanie jest trudne?
Więcej informacji o naszych gościach znajdziecie na stronie: Krzysztof Jaworski Serowar Żuławski.
Napisz komentarz
Komentarze